Geacht college.
Dank voor de adviesvraag wat betreft het Beleidsplan Schuldhulpverlening 2025-2028. Dat deze problematiek ook in Voorschoten speelt en het leven van veel inwoners bepaalt is ons bekend.
Het beleidsplan is een voortzetting van het vorige, zij het dan dat het nu om een wettelijke verplichting gaat voor elke gemeente. In de vorige periode is een aantal projecten gestart om de schuldhulpverlening beter bekend te maken onder de burgers. Ook vroeg-signalering en preventie hebben veel aandacht gekregen. Wat niet vermeld wordt is hoe dit eerdere beleidsplan in de praktijk heeft gewerkt.
In het voorliggende beleidsplan 2025-2028 wordt niet duidelijk welke resultaten het eerdere heeft opgeleverd. Kortom: er is geen nulmeting, het wordt niet duidelijk gemaakt welke maatregelen een positief effect hadden en welke de situatie niet verbeterden. In het beleidsplan worden cijfers genoemd uit 2023, maar niet duidelijk is hoe dat in eerdere jaren was en of deze klanten duurzaam zijn geholpen. Daardoor zijn begrippen als “meer dan” en “minder dan” die veelvuldig voorkomen in het overzicht aan het begin voor de Adviesraad onduidelijk en is het resultaat onmeetbaar. Tijdens de duur van het eerdere beleidsplan is een aantal projecten gestart, waaronder het Financieel Informatie Punt. Onduidelijk is hoeveel klanten hier gebruik van hebben gemaakt en of zij met succes zijn geholpen. Hetzelfde geldt voor in het onderdeel Vroegsignalering genoemde EHBG.
De ASDV adviseert u om een evaluatie van het vorige beleidsplan op te nemen in hetgeen nu door u wordt voorgesteld. Een inventarisatie van de ernst van de schulden en welk type hulpverlening is ingezet moet daar onderdeel van zijn.
De landelijke ambitie is om in 2028 te bereiken dat er 4,3 % van de inwoners nog te maken heeft met schulden. In 2023 was het aantal huishoudens met problematische schulden in Voorschoten 6%. Het beleidsplan geeft niet aan wat de ambitie van Voorschoten is en hoe de resultaten in de loop van het beleidsplan gemeten worden.
De ASDV adviseert u om duidelijk te maken wat de ambitie van de gemeente is en streefgetallen per onderdeel op te nemen in het overzicht aan het begin van het beleidsplan. Ook zou het goed zijn om te weten hoe de situatie van Voorschoten zich verhoudt tot die in vergelijkbare gemeenten.
Een van de zaken waarin Voorschoten achterloopt op de wettelijke eisen is de doorlooptijd van de trajecten die opgestart worden na een verzoek om schuldhulp.
In het Beleidsplan legt de gemeente veel nadruk op een “stress sensitieve aanpak”. Het verkorten van deze doorlooptijd zou dus een prioriteit moeten krijgen, hetgeen niet terug te vinden is in het stuk. Er is alleen sprake van een nader onderzoek door de Kredietbank.
De ASDV is van mening dat er ook vertraging zit in het traject vóórdat de Kredietbank wordt ingeschakeld en adviseert u dringend ook daarnaar te kijken.
In het overzicht is vaak sprake van “we”, terwijl de uiteindelijke taak bij andere partners ligt. Als voorbeeld noemen we het plan onder preventie om voorlichting te geven op scholen. In Voorschoten is geen middelbaar onderwijs en onduidelijk is welke organisatie dit gaat uitvoeren. Zo zijn er meer voorbeelden te noemen, waar een aantal grote taken wordt belegd bij externe, door de gemeente gesubsidieerde, partners. Onduidelijk is echter wat zij van deze organisaties verwacht en hoe de gemeente op resultaten gaat sturen. Hiermee is het ook niet meetbaar of hun inzet voldoende is. Met name worden genoemd de armoederegisseur, de sociaal raadsvrouw en de Sociale Alliantie die onder leiding van Voorschoten Voor Elkaar staan. Daarnaast is er sprake van uitvoerende partijen als Schuldhulpmaatje, de Kredietbank, Cazis. Het Beleidsplan noemt alleen dat zij er zijn, niet wat de gemeente van hen verwacht.
De ASDV adviseert u duidelijk te maken welke resultaten de gemeente verwacht van de uitvoerende partners en hier streefcijfers aan te verbinden. Het budget voor de schuldhulpverlening wordt met 28.000,- euro gekort. Dit roept de vraag op hoe uitvoerbaar dit beleidsplan is en op welke vorm van hulpverlening de gemeente gaat de bezuinigen.
De ASDV adviseert u duidelijk te maken welke onderdelen van het overzicht prioriteit krijgen wat betreft de financiering en op welke hulpverlening er wordt bezuinigd.
Tenslotte raadt de ASDV u aan een tussentijdse evaluatie in het Beleidsplan op te nemen wanneer de landelijke maatregelen duidelijk worden. Daarbij hoort uiteraard ook een plan van aanpak hoe de gemeente deze maatregelen gaat uitvoeren.
Met vriendelijke groet,
Namens de ASDV
Bruno van Dunné, voorzitter