Jeugdzorg
Sinds 2015 zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk voor het beleid en uitvoering van de Jeugdzorgwet.Wat is jeugdzorg; Zorg voor de jeugd. Zorgen dat jeugdigen veilig kunnen opgroeien. Jeugdzorgorganisaties helpen kinderen, jongeren en hun ouders daarbij. Dat kan op vele manieren: thuis of in een instelling. Kort of lang, individueel of als gezin. Meestal krijgen kinderen en jongeren vrijwillig hulp; soms besluit de kinderrechter daartoe. Het liefst wordt voorkomen dat (gedwongen)hulp nodig is. Preventie speelt dan ook binnen de jeugdzorg een grote rol. Het Centrum voor Jeugd en Gezin heeft hierin een grote rol Voorschoten.
Het doel ervan is om jeugdzorg zo dichtbij mogelijk te kunnen geven. Jeugdzorg wordt in principe geboden aan kinderen en jongeren van nul tot achttien jaar.
Jeugdhulp en jeugdreclassering kunnen doorlopen tot maximaal het drieëntwintigste levensjaar. Dit moet echter expliciet besloten worden door de gemeente (jeugdhulp) of de rechter.
Welke vormen van jeugdzorg en jeugdhulp zijn er?
Jeugdzorg
- Dichtbij: Jeugd en Opvoedhulp, denk hierbij aan het Centrum voor Jeugd en Gezin. Dit is dichtbij de burger en laagdrempelig. Dit noemt men de 1e lijnshulp voor jeugdigen en gezinnen.
Doel hiervan is om de hulp dichtbij het kind en het gezin te organiseren. Deze teams bestaan uit diverse professionals. Zij houden zich bezig met voorkoming van grotere problemen, ondersteuning en bieden vaak lichte hulp, die niet onder de gespecialiseerde hulp valt.
U kunt via de huisarts hier naar toe verwezen worden maar ook zelfstandig contact opnemen.
Daar waar nodig wordt er regionaal samengewerkt, denk aan (hoog)gespecialiseerd jeugdzorg. Die zorg is bestemd voor een kleine doelgroep, maar moet wel altijd beschikbaar zijn. Deze zorg wordt ingekocht door jeugdzorgregio’s.
Jeugdhulp
- Jeugdbescherming.
- Jeugdreclassering.
- Geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd (jeugd=ggz).
- Zorg voor jeugd met een licht verstandelijke beperking (jeugd-lvb)
De Adviesraad Sociaal domein adviseert de gemeente op het terrein van de jeugdzorg en Jeugdhulp en hoort graag van u wat beter kan of ideeën die u hierover heeft. Waar u tegen aanloopt, zoals aanmelding, wachtlijsten, onduidelijkheden.
Schroom niet om het ons te laten weten, wij kunnen dit meenemen.