De Adviesraad Sociaal Domein Voorschoten (ASDV) ontwikkelt zich door
De ASDV adviseert het College van B en W op het terrein van het Sociaal Domein. Tot dit domein behoren 3 landelijke wetten, waarvan de uitvoering aan gemeenten is gedelegeerd:
1.de Jeugdwet 2.de WMO 3. de wet Werk en inkomen.
Algemeen gesteld gaat het daarbij om de maatschappelijke ondersteuning van burgers die (tijdelijk) niet in staat zijn om de regie te verkrijgen of te behouden over hun dagelijks leven. Ook niet met door hen zelf in te schakelen hulp van familie en/of vrienden (die er ook niet altijd zijn ).
Hierna wil ik graag aangeven vanuit welke positie en rol de ASDV haar advisering inhoud geeft.
Qua positie neemt de ASDV een plaats in naast die van het Rijk/gemeente en een groot aantal lokaal en regionaal werkende instanties die de ondersteuning concreet uitvoeren. Het Rijk heeft de gemeenten verplicht tot het instellen van een adviesraad en de gemeente Voorschoten heeft de functie ervan in een overeenkomst vastgelegd.
Hoe die invulling er uit moet zien is maar globaal voorgeschreven zodat wij veel energie gestoken hebben in het vinden van een werkbare en effectieve samenwerking met de gemeente. En dat is wel gelukt.
Ons adviesterrein is niet beperkt tot enkel de drie wetten maar heeft ook raakvlakken met andere gebieden waarvoor de gemeente verantwoordelijk is, b.v. de openbare orde, het onderwijs en het wonen.
Bovendien kunnen wij ook ongevraagd advies uitbrengen als wij dat in een lopend proces nodig vinden of merken dat een onderwerp onvoldoende aandacht krijgt.
Met de gemeente (college, wethouders, ambtenaren en gemeenteraad) is afgesproken dat wij niet alleen over beleid en middelen adviseren (want dat ligt min of meer landelijk vast) maar vooral ook over uitvoeringsopties en te boeken resultaten.
Over dat alles is geregeld tussentijds overleg van leden van de ASDV met betrokken wethouders en ambtenaren.
In verband met regio overstijgende onderwerpen neemt onze adviesraad ook deel aan het overleg met 9 andere Adviesraden in de regio Leiden en Den Haag.
In de komende periode gaan wij hard aan de slag met het verder ontwikkelen van goede relaties met uitvoerende instanties, zoals Voorschoten Voor Elkaar, Jeugd en Gezin, instellingen op het terrein van de zorg voor ouderen, het onderwijs en de kinderopvang. Het doel daarbij is om meer zicht te krijgen op knelpunten en wensen in het uitvoeringstraject en de effecten van de uitvoering op hun cliënten.
Wat onze rol betreft ligt onze focus op het behartigen van de belangen van de burgers c.q. de doelgroep die men wil bereiken. En daarbij gaat het om vragen als:
Wie wordt er wel /niet bereikt?
Is het aanbod bij de doelgroep bekend (sociale kaart) en toegankelijk?
Is het aanbod afgestemd op de vraag en is de bejegening klantvriendelijk?
Om deze rol goed te kunnen vervullen hebben wij inmiddels onze eigen organisatie met enkele nieuwe leden aangevuld tot 8 leden. Sommige leden krijgen een portefeuille voor een deel van een domein (want alle deelgebieden goed bijhouden is moeilijk) en voeren de regie over het contact met externen.
Op die manier kunnen de portefeuillehouders zich concentreren op de grote lijnen, de verbindingen tussen de domeinen en het totale gemeentelijke beleid.
In de komende periode gaan wij nog op zoek naar enkele werkgroepleden per domein die aanvullende ervaring hebben op bepaalde gebieden. Zij kunnen tijdelijk of op ad hoc basis worden ingezet bij de uitvoering van onze taken of het onderhouden van contacten met medewerkers van instanties en vertegenwoordigers van doelgroepen.
Hiermee is de kous niet af want we krijgen nog te maken met de geplande overdracht van gemeentelijke taken op het gebied van de WMO vanuit de Haagse regio naar Leiden en de overdracht van het domein Werk en Inkomen van Leidschendam/Voorburg naar Leiden.
Dat zal van alle partijen en ons zelf nog veel aanpassing op korte termijn vragen omdat dit in de periode van 2023 tot 2025 moet worden gerealiseerd.