Uitdagingen in de zorg
De ontwikkelingen in onze bevolkingsopbouw hebben veel invloed op de maatschappij en de gezondheidszorg in het bijzonder. De verwachting is dat in 20 jaar tijd het aantal 65-plussers groter is dan de beroepsbevolking. Dit is nooit eerder in de geschiedenis voorgekomen. In 2040 zal het aantal 90-plussers 3 keer zo groot zijn als in 2020.
De meeste mensen die nu nog werkzaam en actief zijn als mantelzorger of als vrijwilliger zullen over 20 jaar misschien zelf behoefte hebben aan zorg, terwijl er minder mensen beschikbaar zijn om deze hulp of zorg te bieden. De verwachting is dat de kosten voor de gezondheidszorg verdubbelen in 20 jaar tijd bij ongewijzigd beleid.
De hervorming van de langdurige zorg die in 2015 is ingezet is bedoeld om in te spelen op deze ontwikkelingen. Het landelijk beleid beoogt de groei van de uitgaven in de gezondheidszorg te beperken en de inwoners meer zelfredzaam te maken. De overheveling van zorg- en ondersteuningstaken naar gemeenten heeft tot doel de zorg dichter bij de burgers te organiseren en zo meer passende zorg en ondersteuning te kunnen geven. Het stelt de gemeenten voor een grote opgave om een antwoord te geven op deze ontwikkelingen.
Het beleid is gericht op het bieden van meer maatwerk – goed te kijken waar iemand behoefte aan heeft – , het stimuleren van meer samenwerking tussen zorgverleners en het zoveel mogelijk voorkomen van zorg.
Daarnaast wordt vanuit de overheid gestimuleerd om meer mensen langer thuis te laten wonen en thuis te behandelen: met andere woorden zo min mogelijk opnamen in instellingen. De verschuiving naar zorg en ondersteuning zo dicht mogelijk bij mensen thuis vraagt om meer zorg- en hulpverleners in de eerstelijnszorg, meer geschikte woningen en woonvormen en ook aanpassingen van de maatschappij. De hulp zal erop gericht zijn mensen zo zelfredzaam mogelijk te maken.
Niet alle mensen kunnen echter helemaal zelfredzaam zijn of worden. Sommige mensen zullen juist wat ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen en deel te nemen aan de maatschappij. De overheid ziet graag dat de inwoners elkaar helpen en ondersteunen om zo de verschuiving van verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving te maken. Hierbij ligt de nadruk niet op wat iemand niet (meer) kan, maar juist wat ieders mogelijkheden zijn.
Deze grote veranderingen kosten echter veel tijd en er in de laatste 5 jaar nog niet zo heel veel bereikt van alle bedoelingen. We hebben nog jaren nodig om te komen tot een participatiemaatschappij waarin ruimte is voor de verschillen in mogelijkheden van mensen en zorg die daarbij aansluit. We zullen allen een bijdrage moeten leveren om meer eigen regie te nemen en meer zelfredzaam te worden en die van de medemens te ondersteunen.
De Adviesraad Sociaal Domein Voorschoten zal het gemeentelijk beleid als reactie op de gevolgen van dit verschuivende beleid van de overheid goed volgen en hierin adviseren. De adviesraad zal onder andere letten op de gevolgen voor de meer kwetsbare inwoners en de duurzaamheid van het beleid voor nu en in de toekomst.