De Adviesraad Sociaal Domein Voorschoten is bij monde van de beleidsmedewerker WMO gevraagd een reactie te geven op het Raadsvoorstel verordening derde wijziging verordening WMO. Voor deze wijzigingen was geen adviesvraag bij de Adviesraad uitgezet, omdat het grotendeels technische wijzigingen betrof. Op uw verzoek geven wij u hierbij alsnog een reactie.
De Adviesraad vindt de voorgestelde wijzigingen positief en kan zich hierin vinden.
De Adviesraad is daarnaast ingelicht over het voornemen om voor de komende twee jaar nieuwe Uitvoeringsplannen Sociaal Domein 2020-2021 op te stellen. Op dit moment wordt binnen de gemeente geïnventariseerd welke thema’s in de uitvoeringsplannen moeten komen.
De Adviesraad heeft begrepen dat zij in een vroeg stadium bij het opstellen van deze uitvoeringsplannen zal worden betrokken; dat is ook de wens van de Adviesraad, om vanaf het begin mee te denken.
Als voorschot hierop heeft de Adviesraad nog enkele mogelijke aanvullingen op de evaluaties per werkgroep, zoals verwoord in uw Informatiebrief aan de Raad (Z/19/34733/158273):
- Multi-problem huishoudens en personen met verward gedrag: De evaluatie waarin MDO genoemd wordt om de samenwerking tussen de beroepsgroepen te verbeteren is prima, maar dit bestaat in de gezondheidszorg toch al veel langer? Op zich een goed begin.
- De toekomstplannen: Hier wordt een aantal uitvoeringspannen benoemd, waaronder de inclusieve samenleving. Zie ook het hieronder genoemde verbinden van wonen en zorg. Hier is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Het is een lastig onderwerp.
- Langer thuis wonen: Verbinden wonen en zorg, zie ook het punt over eenzaamheid. Belangrijk is dat mensen te lang thuis moeten blijven zonder de gewenste zorg te krijgen. Het gat tussen langer thuis wonen en het verpleeghuis wordt steeds moeilijker in te vullen. Ook mensen die na een ziekenhuisopname niet naar huis kunnen of wel naar huis gaan zonder de benodigde zorg. Hiervoor zal ook een tussenoplossing moeten komen.
- Eenzaamheid: Er wordt een aan aantal goede initiatieven genoemd, specifiek en in het algemeen. Wij vragen ons af of jongeren of mensen onder de 75 jaar via de huisarts in zicht komen. Wij hopen dat er voor deze groep eenzamen ook activiteiten ontwikkeld kunnen gaan worden voor in de weekenden. Er wordt gesproken van een eenzame damesgroep, hoewel de vrouwen op die leeftijd in de meerderheid zijn, lijkt ons dat er ook eenzame mannen moeten zijn. Ook statushouders ervaren vaak eenzaamheid.