De problemen bij de afhandeling van de toeslagen affaire moeten ons allemaal aan het nadenken zetten of gemeentelijke organisaties niet soms op dezelfde wijze met kwetsbare burgers omgaan.
Mensen die afhankelijk zijn van een uitkering kunnen immers ook te maken krijgen met maatregelen, boetes en terugvorderingen. Alom klinkt de roep om het toepassen van maatwerk en er niet van uit te gaan dat de klant bewust fraude pleegt of bewust informatie niet aanlevert.
Zoals uit de verhalen uit de praktijk blijkt, kunnen er taalproblemen spelen, waardoor brieven niet begrepen worden. Ook problemen in de thuissituatie en de slechte psychische of lichamelijke gezondheidstoestand van cliënten kunnen een belemmering vormen.
Wij doen hierbij een dringend verzoek, dat de klantmanager van de afdeling WIJZ hiermee rekening houdt en moeite doet om de situatie van de uitkeringsgerechtigde of degene die een uitkering aanvraagt in zijn geheel te beoordelen. Dit kost energie en tijd, daarvan zijn wij ons bewust, maar levert ook veel informatie op waarbij een vervolgtraject op weg naar (vrijwilligers)werk kan aansluiten. Hiermee wordt ons inziens beter duidelijk wat haalbaar is voor een cliënt op weg naar het doel van financiële zelfredzaamheid.
Net als bij het oplossen van schulden is het belangrijk te onderzoeken waar een cliënt nu écht mee geholpen is en niet alleen maar de letter van de wet vóór te laten gaan. Dit kan, zoals gebleken is, escalatie van de financiële problemen en mogelijke uithuiszettingen voorkomen. Vroege signalering speelt hier uiteraard een grote rol, maar ook een creatieve, meedenkende en meelevende overheid, in dit geval uw gemeentelijke organisatie.
Wij hopen dat u deze laatste stelling onderschrijft en dat uw medewerkers de vrijheid krijgen om, binnen de mogelijkheden van de wet, de hulp aan hun cliënten op de eerste plaats te stellen.