De Adviesraad c.q. de Cliëntenraad kan zich vinden in de intentie van waaruit dit beleidsplan is geschreven. Het is goed dat er meer samenhang in beleid komt, en het is ook goed dat er veel aandacht is voor de positie van jongeren die 18 jaar worden. Voor deze groep is veel voorlichting nodig.
Ten aanzien van het Plan van Aanpak willen we graag de volgende opmerkingen maken
- Bij armoedebestrijding kinderen is een grote rol voor St. Leergeld weggelegd, maar Leergeld functioneert vooralsnog niet in Voorschoten.
- In 2018 zijn de regelingen uit het Kind pakket toegankelijk gemaakt voor gezinnen tussen de 110% en 130% van de geldende bijstandsnorm. Dit heeft tot gevolg dat alle gezinnen binnen de gemeente Voorschoten en Wassenaar die tot 130% van de geldende bijstandsnorm ontvangen er financieel op vooruit gaan na werkaanvaarding. Op deze wijze kunnen de huishoudens die maandelijks geld te kort komen, worden behoed om in de armoede terecht te komen. Moet hier niet bij dat de vergoeding 50% is voor 110 – 130%?
- Er is regelmatig sprake van een “wijkteam”. Hebben we dat in Voorschoten?
- Het is een goede zaak dat er regie komt bij de functie “armoederegisseur”. Misschien een andere/betere naam zoeken? NB: Huisbezoek gaat veel tijd kosten! Werkende armen in beeld brengen is moeilijk! Is 15 uur voldoende? Daarbij: de armoederegisseur richt zich niet op individuele personen, maar vooral op het systeem en de inrichting van processen.
- Een klant van Werk & Inkomen met schulden wordt eerst naar de armoederegisseur gestuurd. Is er een spreekuur? Hoe vindt overdracht van gegevens/dossier plaats?
- Er wordt onderzocht of Plan-groep in Voorschoten een spreekuur kan houden. Misschien af en toe ’s avonds voor werkende mensen? Niet meteen weer opheffen als er niemand komt. Veel bekendheid aan geven. Misschien combineren met periodieke belastingen/toeslagen check ?
Verdere opmerkingen
Wanneer het college nog wat financiële ruimte ziet zouden de bedragen voor een paar met 2 oudere kinderen en alleenstaanden onder de AOW gerechtigde leeftijd met een zorgvraag misschien kunnen worden verhoogd.
Wat ons zorgen baart is dat veel werkzaamheden op de schouders van vrijwilligers komen. Je maakt je als gemeente dan wel erg kwetsbaar.