- De aandachtsgebieden voor Voor- en Vroegschoolse Educatie zijn taal, rekenen, sociaal emotionele ontwikkeling en de motorische ontwikkeling. Juist taal is het belangrijkste om aandacht aan te geven, omdat een kind met een niet onderkende spraak- of taal achterstand niet alleen achteruit gaat in zijn IQ, maar ook op termijn de rekenlessen niet kan volgen en zich sociaal- emotionele problematiek kunnen ontwikkelen.
- De betrokkenheid van een HBO-pedagoog bij de Voor- en Vroegschoolse Educatie wordt toegejuicht. Ook het goed en duidelijk betrekken van ouders is essentieel.
- Voor- en Vroegschoolse Educatie wordt aanbevolen voor alle peuters, maar is noodzakelijk voor de doelgroep-peuters. Financiële motieven zouden bij deze laatste groep geen rol mogen spelen, m.a.w. dat ouders afzien van Voor- en Vroegschoolse Educatie om financiële redenen. Gezien de doelgroep is dit niet denkbeeldig.
- Voor- en Vroegschoolse Educatie wordt door ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen, betaald uit deze toeslag. Ouders die geen kinderopvangtoeslag krijgen (eenverdieners) betalen Voor- en Vroegschoolse Educatie zelf. Te overwegen valt hier nog eens kritisch naar te kijken.
- De OAB-gelden (Onderwijs Achterstanden Beleid) zijn niet alleen voor peuters. Hoewel er veel voor te zeggen valt om vooral in te zetten op Voor- en Vroegschoolse Educatie, is het wellicht verstandig om ook iets te reserveren voor een later moment, al was het maar om de mogelijkheden om later in te grijpen niet te blokkeren.
- Voor- en Vroegschoolse Educatie kan in Voorschoten vanwege de wettelijke verplichtingen alleen worden aangeboden door de SKV (Stichting Kinderspeelzaal Voorschoten). In 2019 is er extra geld beschikbaar vanuit de OAB-gelden, én in 2020 komt extra geld vanwege afspraken in Rutte III. De Adviesraad is het eens met het uitgangspunt om dit extra geld vooral te bestemmen voor Voor- en Vroegschoolse Educatie. Dit brengt echter verplichtingen met zich mee, o.a. om het aanbod in aantal uren uit te breiden. Hoewel uit een eerdere versie van de nota bleek dat SKV deze uitbreiding niet met alleen eigen middelen (i.c. ouderbijdrage en de genoemde extra subsidie) kan bekostigen, bleek tijdens het gesprek met de beleidsadviseur dat er nog een potje gevonden was waardoor dit extra aanbod de eerste 4 jaar door SKV kan worden gerealiseerd. Los daarvan is het op de langere termijn wellicht nuttig om te kijken naar verdergaande samenwerking/integratie van SKV en het primair onderwijs.